Stuw bij Hagestein verder open vanwege droogte

De bewoners van Hoef en Haag wonen in een mooie omgeving. Op loopafstand de Kasteeltuin tussen Hoef en Haag en Hagestein, de recreatieplas Everstein en de Lekdijk zijn heerlijke plekken om te ontspannen. Deze dagen is vanwege de aanhoudende droogte een bijzondere wijziging in de omgeving mee te maken, namelijk een heuse stroomversnelling in de Lek veroorzaakt door Rijkswaterstaat! Voor de bewoners van Hoef en Haag een uitgelezen kans om de stuw in deze unieke tijd eens te bezoeken!

Op een steenworp afstand van Hoef en Haag bevindt zich het Stuw- en sluizencomplex Hagestein. Het bestaat uit een stuw en een schutsluis en kan, tezamen met twee andere stuwen en groot deel van de waterhuishouding van Nederland regelen. Vanwege de droogte van de laatste weken is besloten de stuw verder open te zetten. Door de stuw bij Hagestein stroomt inmiddels 30 kubieke meter water per seconde, in plaats van de gebruikelijke 8 kubieke meter, zegt een woordvoerder. Die maatregel zorgt voor een kettingreactie, want dat extra water moet ergens vandaan komen. Dat gebeurt bij Tiel. Daar wordt het extra water vanuit de Waal ingelaten via de Prins Bernhardsluizen in het Amsterdam-Rijnkanaal dat in verbinding staat met de Lek.

De maatregel is volgens Rijkswaterstaat nodig omdat er een toenemende verzilting is geconstateerd bij de monding van de Lek bij Kinderdijk en de monding van de Hollandse IJssel bij Krimpen. Als gevolg van de droogte voeren de rivieren steeds minder water af naar de zee, met als gevolg dat zout zeewater dieper landinwaarts kan stromen. Dat is niet goed voor landbouw en natuur. Om die reden wordt er, om daarmee tegendruk te creëren, extra water in de Lek gelaten.

https://www.ad.nl/utrecht/rijkswaterstaat-zet-de-stuw-bij-hagestein-verder-open~a98ff8b9/
http://nieuwsnl.org/utrecht/2018/08/06/290399-stuw-bij-hagestein-verder-open-vanwege-droogte.html

Scroll naar boven