Red de bij: Staat van Stasse (NPO2) in Hoef en Haag

Aanstaande donderdag 11 april is Stefan Stasse (NPO Radio 2) op bezoek in Hoef en Haag.

Al geruime tijd gaat het slecht met de honingbij. Dit is uitermate slecht nieuws omdat de bij verantwoordelijk is voor het bestuiven van tal van planten, bloemen en gewassen die noodzakelijk zijn voor het voedsel voor mens en dier. NPO Radio 2 is daarom een actie begonnen om Nederland te voorzien van bloemenzaad of zodoende meer bijen de kans te geven om te overleven.

Op uitnodiging van het Dorpscomité zal een groot aantal zaadbommen in Hoef en Haag worden uitgestrooid. Christa Hendriksen, wethouder Energietransitie & klimaat zal vanuit de gemeente Vijfheerenlanden aanwezig zijn, evenals Chretièn van Essen, projectdirecteur Hoef en Haag CV. Vanuit Cruydthoeck (sponsor en leverancier) zal een cheque worden overhandigd voor een hoeveelheid zaad. Daarnaast zullen zij onderzoeken welk zaadmengsel het beste zal werken voor de kasteeltuin voor de grootste kans van slagen! Dit alles zal live worden uitgezonden.

We zullen rond 12.00 verzamelen op het kasteelterrein.

Het volledige persbericht is hieronder te vinden:

Donderdag 11 april vormt de uitzending van De Staat van Stasse (van KRO-NCRV op NPO Radio 2) het sluitstuk van de grootste kruisbestuiving ooit! Het lukte het radioprogramma de afgelopen weken om de eigenaren van 15.000 m2 grond te koppelen aan de leveranciers van een groot aantal ‘zaadbommen’.

Op deze grondstukken zullen hierdoor de komende tijd extra bloemen bloeien, waardoor de overlevingskans van wilde bijen toeneemt. De wilde bij is zeer belangrijk voor onze voedselvoorziening. Het overgrote deel van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten.

Staat van Stasse-presentator Stefan Stasse wil met zijn actie (zie bijlage), waarbij hij met zijn Flower Power bus van Hilversum naar Aalten rijdt en onderweg zaadgranaten uitdeelt, Nederland inspireren meer bloemen te zaaien. “We moeten onze leefwereld goed doorgeven aan de volgende generaties. Dat is mét de bij, de hommel en de vlinder! Hun bestaan staat op het spel door het oprukken van de tegeltuinen en een algeheel gebrek aan bloemen. De Staat van Stasse laat zien dat zoiets ook op een kostenneutrale manier kan worden opgelost, door via ons programma mensen die grond hebben te verbinden met mensen die bloemzaad ter beschikking stellen.”

Het startsein voor de marathonrit wordt donderdag 11 april gegeven door minister Carola Schouten (van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), die de actie van harte ondersteunt. Stefans actie is opgezet in samenwerking met Het Platform Nederland Zoemt, waar ook organisaties als Naturalis en Natuur en Milieu in participeren. Komend weekend 13 en 14 april organiseert Nederland Zoemt de tweede landelijke Bijentelling

Behalve donderdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur biedt donderdag 11 april overdag heel NPO Radio 2 een podium voor Stefans actie om Nederland aan te zetten tot het kwistig zaad uitstrooien. De Staats-zaadlozingsactie is ook te volgen via een live videostream.

Klik hier voor alvast een filmpje van de persconferentie van de Staats-omroep, over de actie.

De Staat van Stasse, donderdag 11 april van 20.00 tot 22.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 2.

Scroll naar boven